Het begon allemaal begin jaren tachtig met ‘Black Friday’ op de dag na Thanksgiving. Deze dag wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor de kerstinkopen en tevens start van de uitverkoop met spectaculaire kortingen. De naam ‘Black Friday’ komt vanuit het Amerikaanse boekhoudsysteem waarbij het gebruikelijk is om winst in het zwart in de boeken te schrijven.

Sinds 2005 kent men in de Verenigde Staten ook de ‘Cyber Monday’, de maandag na Thanksgiving, als tegenhanger van ‘Black Friday’ om zoveel mogelijk mensen over te halen om hun inkopen online te doen. Cyber Monday  is inmiddels een internationale marketing term geworden die door veel online retailers over de hele wereld wordt gebruikt. 

Sinds twee jaar wordt ook de zaterdag geclaimd en wel door de lokale middenstanders met ‘Small Business Saturday’.  Alhoewel het nog een redelijk jong initiatief is in vergelijking tot de vrijdag en de maandag, verwacht men dat dit jaar 47 procent van de lokale middenstanders de ‘Small business Saturday” in hun marketing strategie gaan opnemen.

In Nederland zijn er geen duidelijke regels omtrent aanvang van de uitverkoop. Tijdens de crisis in de jaren dertig, toen winkeliers elkaar kapot concurreerden, is in Nederland de zogeheten ”Uitverkopenwet” ingevoerd. Deze wet stelde strenge regels aan het afprijzen van producten.  Buiten het seizoen afprijzen mocht alleen met toestemming van de gemeente wanneer er sprake was van een verbouwing of opheffing van de zaak. In 1984 is de wet in Nederland weer afgeschaft mede omdat de wet steeds vaker werd ontdoken.

Inmiddels zitten we weer midden in een economische crisis en de consument is duidelijk aan te bezuinigen op kleding en schoenen. De winkeliers zetten steeds vaker kortingsacties in om mensen te verleiden. Met als gevolg dat er altijd wel ergens uitverkoop is. Toch is erg onwaarschijnlijk dat de overheid zal ingrijpen en een nieuwe uitverkoop wet zal invoeren. Het initiatief zou vanuit de branche moeten komen.  Het ’hypen’ van speciale retaildagen als aftrap voor de uitverkoop zoals in de Verenigde Staten zou wellicht meer duidelijkheid brengen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>